Rusketuksen lyhyt historia

Kaunis rusketus – tavalla tai toisella

1900-luvun alussa rusketus oli merkki varakkuudesta. Chanelin muotitalon perustaneen Gabrielle Bonheur ”Coco” Chanelin ”syytetään” – tai pikemminkin väitetään aloittaneen koko rusketusbuumin. Hänen kerrotaan saaneen eräällä Cannesin risteilyllään ”hieman liikaa väriä” iholleen. Palattuaan risteilyltä iho kauniin pronssisena, halusivat nyt myös muut julkkikset yhtä kauniin rusketuksen – syntyi todellinen rusketusvillitys.

index

                  Rusketuksen äidiksi tituleerattu Coco Chanel

Kaunis rusketus on asia, josta moni varmasti haaveilee. Silloin kun aurinko ei Suomessa paljoakaan paista, on vaihtoehtoja kauniin värin saamiseen iholle monia – viikko etelässä, solarium tai suihkurusketus. Lomailu ja lomalle lähteminen on toki aina mukavaa, mutta jos tavoitteena on vain saada kaunis rusketus, on lomamatka ehkä turhan hintava siihen. Aikaakin kuluu vähintään viikko, puhumattakaan rusketukselle tulevasta hinnasta.

Hyvä paha solarium

90- luvun jälkeen yleistyneet solariumit ovat vähentyneet reilusti. Tähän syynä ovat tiukentuneet määräykset ja yrittäjien velvollisuus pitää huolta siitä, etteivät alle 18-vuotiaat käytä solariumia ollenkaan. Myös solariumin haitallisista terveysvaikutuksista on ollut viimeaikoina eri medioissa paljon puhetta. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan alle 35-vuotiaana aloitettu solariumin säännöllinen käyttö lisää ihosyövän eli melanooman riskiä jopa 75 prosenttia. WHO sekä Suomalainen säteilyturvakeskus suosittelevatkin solariumin välttämistä. Solariumissa käyminen ennen auringon valossa olemista ei myöskään ole suositeltavaa, sillä solariumista hankittu rusketus ei suojaa ihoa palamiselta. Lisää tietoa solariumista ja sen haitoista löytyy Säteilyturvakeskuksen ylläpitämältä solariumk18.fi -sivustolta.

Hyvästi syöpäriski, tervetuloa itseruskettava!

50- luvulla terveysviranomaiset vahvistivat ensimmäisen kerran yhteyden ihosyövän eli melanooman sekä auringon valon välillä. Tämän julkistuksen jälkeen solariumissa käynti alkoi yleistymään valtavasti. Solariumien ”kulta-aikaa” kesti parisenkymmentä vuotta, kunnes myös niiden todettiin lisäävän ihosyövän riskiä huomattavasti. Tällöin markkinoille saapuivat ensimmäiset itseruskettavat voiteet, jotka mullistivat markkinat täysin – nyt rusketuksen voisi saada ilman syöpäriskiä. Ensimmäiset itseruskettavat voiteet olivat melkoisen alkeellisia verrattuna nykypäivään – ne haisivat erittäin pahalle ja jättivät ihon enemmänkin oranssiksi kuin kauniin ruskeaksi.

Vuosien saatossa itseruskettavat tuotteet ovat kehittyneet valtavasti ja aina vain parempaan suuntaan. Muistona alkuajoista on enää itseruskettavien tuotteiden vaikutusaineena toimiva DHA eli dihydroksiasetoni. Dihydroksiasetoni luo ihoon ruskean värin reagoidessaan ihon keratiiniproteiinin aminohappojen kanssa. DHA on täysin myrkytön ja sitä löytyy niin kasvi- kuin ihmiskunnasta täysin luonnostaan. Ihmisen ihon DHA-pitoisuus on kuitenkin luonnostaan niin vähäinen, ettei se riitä tuottamaan rusketusta. DHA ei aiheuta ärsytystä, mutta joissain harvoissa tapauksissa se voi aiheuttaa kosketusallergiaa. Kokeillessasi ensimmäistä kertaa itseruskettavia tuotteita, kannattaa niitä levittää vain pienelle alueelle ja katsoa, aiheuttaako se ihollasi allergista reaktiota.

Itseruskettavien tuotteiden määrä on valtava – mikä sopisi minulle?

Itseruskettavia tuotteita on markkinoilla valtava määrä. On voidetta, suihketta, vaahtoa, moussea ja jopa käsipyyhettä muistuttavia rusketuspyyhkeitä. Osa iholle levitettävistä aurinkovoiteista sisältää DHA:ta. Myös yhä useampi kauneusklinikka tarjoaa suihkurusketusta. Näissä rusketusaine levitetään maaliruiskun tapaisella kynäruiskulla ympäri kehoa. Tällainen suihkurusketus maksaa luonnollisesti enemmän kuin kaupoista saatavat itseruskettavat tuotteet.